Archive for the 'Hembio-projektet' Category

Busade…

Posted in Hembio-projektet on September 29th, 2008 by Jens

I lördags målade jag färdigt detaljerna kring fönsterna. Jag drog ju bort halva färgen när jag tog bort maskeringstejpet. Jag hade ju inte använt, för ändamålet, rätt tejp, visade det sig.  Så där fick jag fylla i med mera färg.

Jag målade även klart ramen kring bioduken. Det blev riktigt bra. Jag trodde inte att det var en sådan “prick över i:et” men det var det. Nu känns det verkligen som ett biorum. Duken riktigt “lyser”. Bilder kommer ikväll på minhembio.com.

I söndags satte jag upp mörkläggningsgardinerna. Det var lite pilligt. Var ju tvungen att få dem så breda som möjligt så att de sträcker sig så långt som möjligt ut över fönsterkarmen. Detta för att möjligöra att sätta kardborr-band i fönsterkarmen och på gardinen för att i sin tur möjliggöra komplett mörker!! Inga glipor här inte.  Har ju fortfarande inte satt upp kardborr-bandet. Det återstår att göra.

När allt detta var gjort i söndags så kunde jag inte längre hålla mig. Jag lovade mig ju själv att jag inte skulle koppla in något förrän allt var klart… jag har tillochmed bett sambon att hjälpa mig att stå emot. Men igår, efter att surround-högtalarna var på plats och efter att högtalarkablarna fått sina kontaktdon monterade, då gick det inte längre. Jag var ju tvungen att koppla in och testa.

Hur kul som helst var det! Upp med subwoofern, koppla in den. I med högtalarsladdar och strömsladdar i förstärkaren. Jossan hjälpte mig. Upp med PS3:an ur lådan. In med strömsladd och hdmi-sladd. Packade upp “Elton John – 60th anniversary – Live from Madison Square Garden”-bluray:en. I med skivan och körde igång. Lite nervöst var det allt! Hade HDMI-kabeln till projektorn klarat av bygget? Fungerade den? Kommer ljudet att vara så bra som jag förväntat mig? Kommer bilden att vara bra trots att jag inte har en Full-HD projektor?

Efter lite omkoppling av surround-högtalar-kablarna så fick jag ljud i alla högtalare. Och det var grymt ljud! Utan att jag ställt in var högtalare för sig så var det grymt ljud. Man fick allt lite gåsuhd!! Och bilden…!!! Den var mycket bra! Över förväntan. Trodde inte det skulle bli så bra med endast en HD-ready projektor. Bilden kan bli ännu krispigare med en Full-HD men det räcker långa vägar!! Jag är mycket nöjd. Basen märktes för lite, men den skall inte heller vara så framträdande när man kör musik. Den är heller inte inställd överhuvudtaget ännu. Får testa den mer när jag börjar köra film. Men film har jag lovat mig själv att vänta med tills allt är klart, ink. gardiner och lister och helst även klädda dörrar. Får se om jag klarar det.

Dock så har jag beslutat mig att ljuset inte är bra. Ljusslingorna åker ut… gahh!! De blir inte rätt ljus. De ger helt fel stämning, men ser inte de fina bruna färgerna, allt blir grått och ger en känsla av betong. Nu skall jag ta hem spots istället och se om de blir bättre. Skall se om man kan ploppa ner två spots i varje “ljusfack” i nedankant som kan fungera som up-lighters. All elektricitet är ju förberedd så det bör inte vara så konstigt att få detta på plats. Det är mer om det finns utrymme för spotsen som begränsar.

Soffor och heltäckningsmatta

Posted in Hembio-projektet on September 23rd, 2008 by Jens

Idag kom äntligen sofforna och heltäckningsmattan. Jag lyckades faktiskt själv baxa in den 4 meter breda och 8,5 meter långa mattan själv. Ville ju inte utsätta min gravida sambo för detta. Tyvärr klarade jag inte få in sofforna själv så jag var tvungen att ha hjälpa av sambosen till detta. Men det gick bra.

Det var förvånansvärt lätt att lägga heltäckningsmatta. Jag trodde det skulle vara svårare. Men den var rätt medgörlig. Bara rikta in den på plats så att det liksom låg “uppåt väggarna” och sen var det bara att trycka ner den hårt i hörnen för att sedan skära längs hörnen (längs med golvet liksom) och efter en timmes skärande så var det klart!

Soffan var jättelätt att skruva ihop. Hade förväntat mig en “IKEA” ihopskruvning, men det var faktiskt bara några få skruvar till de små benen och sen lite hjul till fotpallen.

Kolla in på www.minhembio.com/jenslundberg för att se bilder på härligheten.

Det blev riktigt mysigt och gosigt med mattan där inne. Jag gick där och släpade fötterna efter mig bara för att det var så mjukt och skönt! Länge leve heltäckningsmattan!!

Biopremiär-film

Posted in Hembio-projektet on September 15th, 2008 by Jens

Tyvärr kan jag ännu inte ge er någon premiärdatum! Pga. att det fortfarande saknas leveransdatum för följande grejer:

* Matt-läggning (kanske denna vecka, men eftersom jag inte hört något så förmodligen nästa)
* Soff-leverans (skickad från fabrik till Thysells, men jag har inte hört något från Thysells, förmodligen inte förrän nästa vecka)
* Tyg-leverans (tyg beställt, ingen leveransdatum, förmodligen inte förrän nästa vecka)
* Draperi-leverans (avhängigt av tyg-leverans och mammans egna tyg/gardin projekt)
* Dörr-beklädnad (vet inte om jag skall göra själv eller hos tapetserare, detta kan förmodligen bli det som försenar premiären mest)

Men i alla fall, premiär filmer har i alla fall beställts och en del har redan levererats.
* Apocalypto (Soffe och Mattias)
* Eagles – Farewell Tour – Live from Melbourne / “3:10 to Yuma” (Mamma och Pappa)
* Bondgården – De vilda partydjuren / Horton  (Jossan och Oskar)
* 10.000 BC – (Kalle, Victor, Jossan)
* Flyga Drake - (Björn och Lotta)
* There will be blood - (Kim)
* Blade Runner / 2001 – A Space Odyssey (Mattias och Jens)

Va tror ni om detta? Blir det bra?

 

1000 besökare på under 24 timmar

Posted in Hembio-projektet on August 22nd, 2008 by Jens

Jaha, då har man hittat det rätta forumet för att få uppmärksamhet. Fisburk har sedan jag började logga statistik den 22 juli 2008 samlat på sig 111 st besökare.

Igår kväll runt 23 tiden la jag upp bilder och började blogga om mitt hembio-projekt på www.minhembio.com. Här skriver jag “dagbok” som beskriver mitt hembio-projekt och lägger upp bilder. Det är ett väldigt nischat forum och på ett sätt nördigt. Jag har själv läst på detta forum sedan starten 1999 och har varit medlem i forumet sedan 2003. På detta forum har jag hittat mycket ideer och inspiration till det hembio-projekt som jag just nu ÄNTLIGEN håller på att genomföra. Nåja… det som var det fantastiska med detta bloggandet på minhembio-formumet var att jag just nu har haft över 1000 besökare på mitt hembio-galleri http://www.minhembio.com/jenslundberg. Hur galet är inte det?!? Jag är i varje fall inte ensam i min nördighet!! Länge leve prylnördighet!!!

Ni som trots nördigheten vågar följa mitt hembio-projekt, som nu nått cirka halvvägs, klickar på Min Hembio – länken under “Links” här till höger!

Hembio-projektet

Posted in Hembio-projektet on August 7th, 2008 by Jens

Nu är hembio-projektet påbörjat. Soffa med fotpall är beställd. Leverans i mitten på september. Det blir en Ekornes Stressless soffa som ser ut som den tidigare bild jag visat fast istället för 3 fåtöljer med två triangelformade armstöd så blir det en 4 fåtöljs (2 + 2) med ett triangelformat armstöd. Detta blev lite smalare än en 3 fåtöljs kombination och gjorde att det fick plats i rummet.

I förrigår var jag på The Rock i Lund. Killarna på The Rock kan det här med hembio. Efter att jag egentligen bestämt mig för Bose-anläggningen så hade jag innan jag gick till The Rock ändrat mig något. Nackdelen med Bose är att det är svårt att koppla in fler prylar till Bose anläggningen såsom PS3:a via HDMI eller Xbox 360 via component och sen låta Bose ta hand om bildöverföringen till projektorn. Så när jag gick till The Rock så var jag ute efter en surround förstärkare som kunde switcha component och hdmi. Detta skulle göra det lättare att manövrera och lättare att koppla ihop. På en sådan surround förstärkare kan man koppla in alla prylar och sedan räcker det med en HDMI-sladd till projektorn. Jag behöver alltså inte dra composit, s-video, hdmi och component kablar till projektorn utan det räcker med endast en HDMI-sladd.

Efter att snackat cirka 1,5 timme med Stephan på The Rock så hade vi kommit överens om en anläggning som passade mina behov. Det blev 5 st inbyggnadshögtalare av märket Sonance, en Marantz – stärkare SR 7002 och en Velodyne SPL 800i subwoofer. Det kommer att bli grymt. Klicka på bilderna nedan för att titta närmre på stärkaren och subben.

Och så måste man ju ha…

Posted in Hembio-projektet on July 14th, 2008 by Jens

… ordentligt med ljud. Ett BOSE Lifestyle paket är det som skall skapa ljudmässig biokänsla. Har alltid varit imponerad av BOSE ljud, framför allt bas-trycket! Och Lifestyle 28 paketet levererar … kommer att bli mycket bra.

Äntligen hittat möbler…

Posted in Hembio-projektet on July 14th, 2008 by Jens

… till biorummet!  Ekornes tillverkar den perfekta hemmabio-soffan! De har en serie som de kallar Stressless som har väldigt snygg design, praktiskt, samtidigt som den ger en känsla av biorum.

 

Ovanstående kombination fast med tre stolar skall vi ha. Den med fyra blir för bred för rummet.

Efter semestern skall Johannes-snickare komma med sina killar och börja göra vid det efterlängtade biorummet. Ser fram emot en mysig biohöst!! Fast först skall kanske man skall njuta av sommaren, eller?